Základní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské Údolí

Soutěž mladých zdravotníků – republikové kolo

Soutěž mladých zdravotníků – republikové kolo

Naši mladí záchranáři ze 4. třídy se vydali v sobotu 16.června 2018 reprezentovat nejen naši školu, ale celý olomoucký kraj do ostravského Landek Parku. Zde se konalo republikové kolo soutěže mladých zdravotníků. Soupeři jim byli týmy z Českých Budějovic, Litoměřic, Třebíče, Vsetína, Chrudimi, Klatov, Mladé Boleslavi a Prahy.

Síly zde změřilo celkem 90 mladých záchranářů I. a II. stupně, jejichž úkolem bylo na jednotlivých stanovištích prokázat své znalosti v poskytování první pomoci. Museli tak ošetřit poraněného cyklistu, zlomený nos, otřes mozku, vymknutý kotník, bodnutí vosou, předvést své dovednosti při obvazové technice a transportu raněných.

Konkurence mladých zdravotníků byla opravdu silná a rozhodčí měli nelehkou úlohu při hodnocení provedených úkonů. Proto museli být přísní a každá maličkost, kterou zdravotníci neprovedli, nebo jim trvalo dlouho, než ji provedli, byla hodnocena ztrátovými body. Přece jen se jednalo o republikové kolo a to museli vyhrát opravdu jen ti nejlepší z nejlepších.

Zdravotníci z naší školy se velmi snažili a ošetřovali, jak nejlépe mohli. Nakonec se umístili na 7. místě. Není to sice medailová pozice, ale my jsme na ně pyšní i tak. Vždyť měli odvahu a znalosti k tomu, aby dokázali ošetřit zraněné v autenticky sehraných situacích. Dokázali pohotově reagovat, spolupracovat a pomoci lidem, kteří to potřebovali (i když tentokrát jen jako). Věřím, že tato zkušenost bude pro děti velmi přínosná a v případě, že by se ve skutečnosti dostaly do podobné situace, budou si vědět rady.

Na závěr bych chtěla poděkovat, p. vych. Petrovičové, p. Scigelové, p. Šrámkové a p. Gáborové, že se za mě zhostily funkce doprovodu našich zdravotníků a po celou dobu soutěže je podporovaly a fandily jim. DĚKUJI!!!

Michaela Niklasová

 

https://zsmarianskeudoli.rajce.idnes.cz/Soutez_mladych_zdravotniku_-_republikove_kolo/

Zanechte komentář