Základní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské ÚdolíZákladní škola Mariánské Údolí

Vánoce na zámku Čechy pod Kosířem

Stalo se již pěknou tradicí, že děti se v předvánočním čase seznámí s historií a zvyky adventu na některé z památek našeho kraje. Tentokrát to byl státní zámek Čechy pod Kosířem. V úterý 3. prosince odjeli všichni žáci od školy dvěma autobusy na tento zámek.

Po příjezdu se děti rozdělily do dvou skupin. Jedna si nejdříve prohlédla interiéry zámku, které byly krásně vánočně vyzdobeny, nechyběly stromečky, betlémy i vánoční cukroví. Děti se v průběhu prohlídky dozvěděly, mimo jiné, jak vypadaly adventní věnce nebo kdo všechno chodil na Mikuláše. Druhá skupina dětí šla vyrábět do vánoční dílny. V ní si každý sám vyzdobil a dotvořil vánočního kapříka, kterého si všechny děti odvezly domů. Později se obě skupiny vyměnily.

Po zdobení již byl čas na nákupy, které ke každému školnímu výletu neodmyslitelně patří. V místním malém krámku byla dětem nabídnuta ručně dělaná mýdla, výrobky z keramiky i dřeva.

Na úplný závěr si děti prošly krásnou zámeckou zahradu a chvíli si užily prvního sněhu.

Zpáteční cesta autobusem všem rychle uběhla. A jistě se už všichni těší na opravdové Vánoce.

Mgr. Martina Vodičková

Zanechte komentář